RSS

SEPUTAR BAWANG PUTIH DAN MANFAATNYA

 

MANFAAT DAN KHASIAT BAWANG PUTIH PADA KESIHATAN


Kelasifikasi Saintifik
Kingdom:
clade:
clade:
Order:
Family:
Subfamily:
Genus:
Species:
A. sativum

Allium sativum
Allium sativum atau bawang putih adalah sejenis herba yang kelihatan seperti mentol apabila matang, apabila Uras-mentol itu dipecahkan, ia menjadi ulas individu, dikupas dan digunakan dalam bermacam-macam masakan. Ia adalah sesuatu yang agak sukar untuk ditelan begitu sahaja secara mentah. Walau bagaimanapun, ia sebagai pelengkap bagi kebanyakan masakan, tumbuhan ini adalah ruji. Daripada sup, roti, makanan digoreng, dipanggang dan lain-lain, bawang putih penambah aroma dan perisa tambahan kepada makanan. Teman terbaiknya bawang merah, sering digunakan sebagai aroma untuk minyak dan perisa, bila di tumis atau digoreng. Bawang putih yang dipanggang atau digoreng boleh ditabur dalam masakan tertentu.
Alam semulajadi telah mengurniakan banyak faedah kepada bawang putih, apotek (Apothecaries) dan doktor zaman dahulu telah mengenal faedah-faedah ini. Untuk permulaan, mereka telah menggunakan bawang putih sebagai agen antiseptik, dan ekstraknya telah dimasukkan ke dalam losyen dan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat luka kecederaan. Selain daripada itu, bawang putih telah digunakan dalam rawatan penyakit berkaitan jantung dan darah. Ekstrak bawang putih dicampur dalam antimoni dan mentega dan digunakan keatas kulit kepala untuk menggalak pertumbuhan rambut baru dan mengukuhkan yang sedia ada. Minyak bawang putih telah digunakan dalam rawatan penyakit-penyakit berjangkit.
e.
KEGUNAAN
Kegunaan Dalam Masakan
         
Ikatan Bawang Putih                                                         Bawang Putih dilenyek mengguna garlic press
Bawang putih digunakan secara meluas di seluruh dunia kerana rasa pe-pedas sebagai perinjis makanan atau dalam sambal (seasoning atau condiment).
Sebiji bawang putih biasanya terbahagi kepada beberapa bahagian berisi dipanggil ulas. Ulas bawang putih banyak digunakan secara mentah atau dimasak atau untuk tujuan perubatan. Ia memiliki ciri-ciri pedas ber-miyang, lembut-kental dan manis-manisan bila dimasak.
Bahagian lain dalam tumbuhan bawang putih juga boleh dimakan. Daun dan bunga (bulbils) di kepala (spathe) kekadang diguna dalam masakkan makanan. Rasanya yang sederhana (milder) berbanding seruas bawang putih, ia paling sering dimakan semasa ia maseh lembut dan belum sepenuh matang. Bawang putih kurang matang kerap dituai, dan dijual sebagai "bawang putih hijau" tidak seperti daun bawang
Bawang putih juga digunakan bersama roti dalam mewujudkan kepelbagaian hidangan klasik, seperti roti bawang putih, roti bakar bawang putih, bruschetta, crostini dan canapé. Bawang putih juga digunakan dalam minyak dan membuat minyak berperisakan dengan perisa bawang putih. Minyak rendaman bawang putih ini dijadikan sebagai sajian dalam sayur-sayuran, daging, roti dan pasta.
Dalam sesetengah masakan, ruas muda dijerukan selama tiga hingga enam minggu dalam campuran gula, garam, dan rempah. Di Eropah Timur, pucuk dijeruk dan dimakan sebagai pembuka selera.
Batang belum matang lembut dan boleh dimakan (Scapes), juga dikenali sebagai "lembing bawang putih", "batang", atau "puncak". Scapes umumnya mempunyai rasa lebih ringan daripada ulas bawang putih. Ia sering digunakan dalam bahan gorengan atau ditumis seperti asparagus. Daun bawang putih adalah sayur-sayuran yang banyak digemari dibahagian Asia. Daun dihiris / potong, dibersihkan, dan kemudian di goreng dengan telur, daging, atau sayur-sayuran.
Mencampur bawang putih dengan kuning telur dan minyak zaitun menghasilkan aioli  (mayonnaise bawang putih). Bawang putih, minyak, dan bahan asas dari ketulan ketulan kecil (chunky)menghasilkan skordalia. Bawang putih kisar, badam, minyak, dan roti direndam menghasilkan ajoblanco.
Serbuk bawang putih mempunyai rasa yang berbeza daripada bawang putih segar. Jika digunakan sebagai pengganti untuk bawang putih segar, 1/8 sudu teh serbuk bawang putih adalah bersamaan dengan satu ulas bawang putih.
PENGGUNAAN OBAT DAN FAEDAH KESEHATAN
Bawang putih mentah,
Nilai pemakanan bagi setiap 100 g (3.5 oz)
Tenaga:                                                623 kJ (149 kcal)
karbohidrat:                                         33,06 g
- Gula:                                                 1.00g
- Serat pemakanan:                              2,1 g
lemak:                                                  0.5 g
protein:                                                6,39 g
- Beta-karotena:                                  5 μg (0%)
Thiamin (vit. B1):                                0.2 mg (17%)
Riboflavin (vit. B2):                            0,11 mg (9%)
Niasin (vit. B3):                                  0.7 mg (5%)
Asid Pantothenic (B5):                       0,596 mg (12%)
vitamin B6:                                         1,235 mg (95%)
Folat (vit. B9):                                                3 μg (1%)
vitamin C:                                           31,2 mg (38%)
kalsium:                                               181 mg (18%)
besi:                                                     1.7 mg (13%)
magnesium:                                         25 mg (7%)
fosforus:                                              153 mg (22%)
kalium:                                                401 mg (9%)
natrium:                                               17 mg (1%)
zink:                                                    1,16 mg (12%)
Mangan:                                              1,672 mg                                
Selenium:                                            14,2 μg
Peratusan adalah relatif kepada AS cadangan untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient Database
Manafaat perubatan Bawang Putih
Terdapat pelbagai manfaat kesihatan daripada bawang putih. Penyelidikan sains moden keatas bawang putih telah membentuk kenyataan bahawa ia memiliki manafaat besar dari segi mengubati penyakit-penyakit yang berkaitan dengan jantung. Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa terdapat bahan kimia utama tertentu yang ditemui dalam bawang putih bagi menurunkan tekanan darah dan seterusnya menyediakan jantung, arteri dan vena ruang keselesaan.
Flavonoid tertentu yang ditemui dalam bawang putih dapat membantu menguatkan dinding dan injap jantung dan seterusnya melindungi jantung daripada penyakit-penyakit dan membantunya melawan penyakit yang sedia ada. Bawang putih juga telah diketahui menghasilkan bahan kimia tertentu yang membantu menurunkan tahap kolesterol LDL dan membantu mencapai tahap kolesterol HDL yang tinggi, seterusnya membantu seseorang untuk mengurangkan kandungan kolesterol darah di dalam badan.

Bawang putih mampu menghambat proses penuaan tetapi bukan berarti ia sama sekali menghentikan proses penuaan atau memulihkan masa muda menurut Dr Yong xiang Zhang dari Universiti Tokyo, jepun.

Bawang putih juga mampu menghambat pertumbuhan sel kanser sehingga risiko terkena kanser dapat dikurangi. Bawang putih juga mampu menurunkan kadar kolesterol bila diambil secara rutin menurut sukatan tertentu.

Zat anti-kolesterol dalam bawang putih yang bernama ajoene menolong mencegah penggumpalan darah,
menghalang pertumbuhan bakteria dan digunakan sebagai antibiotik semulajadi

Dr. Gilles Fillion dari Institute Pasteur di Perancis berpendapat, bawang putih dapat membantu meredakan kegelisahan, rasa kecemasan, dan tekanan perasaan secara kesan sampingan. Beliau menemui bahawa bawang putih membantu melepaskan serotonin, sejenis bahan kimia yang terlibat dalam pengaturan serangkaian luas keadaan hati (perasaan) dan tingkah laku termasuk rasa kecemasan, murung, rasa sakit, agresif, stress, kurang tidur dan ingatan. Kadar serotonin yang tinggi dalam otak cenderung berfungsi sebagai ubat penenang yang menentramkan, memudahkan tidur, dan meringankan kemurungan. Bawang putih menolong menormalkan sistem serotonin tersebut.
Pengambilan Bawang Putih Dan Komponan Bioaktifnya
Faedah Kesihatan dari bawang putih tidak hanya berakhir di meja dapur, bahkan terdapat lebih banyak. Satu kajian yang dijalankan ke atas faedah bawang putih kepada kesihatan mendedahkan bahawa ia memiliki beberapa bahan kimia yang bermanafaat dalam merawat sel-sel kanser. Ini bermakna bawang putih boleh digunakan untuk tujuan kesihatan jika penyelidikan yang sewajarnya dijalankan ke atas herba ini. Selain itu, bawang putih mempunyai kecenderungan untuk mengawal selia tahap insulin dalam tubuh badan, dengan itu ia dapat mengurangkan tahap gula dalam darah dan boleh digunakan sebagai langkah berjaga-jaga untuk melindungi diri terhadap ancaman diabetes mellitus.

Bawang putih telah dikaji secara meluas untuk manafaat kesihatan. Semenjak zaman dahulu lagi  bawang putih dimakan untuk mengawal gangguan usus, cacing, kembung perut, luka dan penuaan. Manafaat bawang putih untuk kesihatan disebabkan dari fitokimia yang bertindak secara sinergi. Penyediaan secara perindustrian mungkin mengandungi kadar fitokimia yang berbeza. Fitokimia bawang putih yang paling dikenali ialah thiosulfinate allicin. Walau bagaimanapun, allicin adalah sangat tidak stabil dan tidak hadir dalam kebanyakan persediaan.
Terdapat empat jenis penyediaan bawang putih dalam pasaran: serbuk kering bawang putih, ekstrak bawang putih tua, minyak bawang putih dan minyak hasil rendaman bawang putih (garlic oil macerate). Ekstrak dari bawang putih tua diperolehi dengan merendam (macerating) bawang putih yang dihiris kedalam air atau alkohol yang dicairkan dan proses ketuaan ini disimpan selama 20 bulan. Dalam tempoh proses ketuaan komponan komponan sulfur bertukar menjadi sebatian stabil. Hanya fitokimia larut air ujud dalam ekstrak bawang putih tua terutamanya seperti S-allylcysteine​​. Bawang putih dan Penyediaan dari bawang putih dikatakan mempunyai banyak keberkesanan perubatan:
a)      pengurangan risiko kanser dan penyakit jantung,
b)      merangsang sistem imun,
c)       detoksifikasi dan
d)      tonik umum.
Satu kajian oleh TH Abdullah dan rakan-rakan beliau yang bertajuk "Peningkatan aktiviti sel pembunuh semulajadi dalam AIDS dengan bawang putih" (J. Oncol. 1989, 21:52-53) menunjukkan bahawa 1.8 g dari ekstrak bawang putih tua dapat meningkatkan sistem ketahanan (imun) tubuh.
Kemanafaatan ekstrak bawang putih keatas kesihatan boleh dikaitkan dengan fitokimia, yang dihasilkan semasa proses pengekstrakan, seperti
a)      S-allylcysteine​​,
b)      S-allylmercaptocysteine​​,
c)      Arginin N-alfa-fructosyl.
Ekstrak bawang putih tua mempunyai ciri-ciri antioksida manakala bawang putih mentah bertindak sebagai oksida. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa bawang putih mempunyai ciri-ciri penurunan kolesterol, manakala dalam kajian-kajian lain tidak menunjukkan kesan itu. Percanggahan ini boleh dijelaskan sebagai sebahagian perbezaan dalam komposisi penyedian dan persiapan bawang putih.
Fitokimia utama dalam bawang putih ialah
a)      Alliin,
b)      Methiin dan
c)      S-allylcysteine​​.
Apabila bawang putih dilumatkan atau dipotong, komponen sulfur didalamnya berubah kedalam beberapa sebatian organosulfur yang berbeza. Enzim didalam bawang putih akan menukar alliin ke allicin, yang mempunyai tindak-balas antimikrobial. Allicin adalah sangat tidak stabil, maka ia tidak akan mempunyai kesan biologi apabila dimakan. Sekalipun dimakan dalam jumlah yang besar allicin tidak dapat dikesan sama ada di dalam serum atau air kencing.
S-allylcysteine ​​Sebaliknya ialah kehadiran –bio (bioavailable) dan mempunyai keupayaan untuk mengurangkan kolesterol, bertindak sebagai antioksidan, menyekat proses kanser dan melindungi hati dari toksin. S-allylcysteine ​​hadir dalam ekstrak bawang putih tua dan telah dikaji. Keselamatan ekstrak bawang putih tua telah disahkan oleh banyak kajian
 1. Merendahkan Tahap Kolesterol
Paras kolesterol yang tinggi adalah salah satu faktor yang menyebabkan penyakit jantung, maka adalah lebih baik untuk mengelakkannya. Dengan memasukkan seulas bawang putih dalam makanan harian, dapat  menurunkan paras kolesterol. Ini disebabkan,manafaat bawang putih keatas badan melalui antioksida menghalang lipoprotein ketumpatan rendah (lemak jahat) daripada di oksidakan. Dengan ini, ia mengurangkan paras kolesterol, kerana kolesterol seperti yang diketahui umum mudah tersumbat didalam arteri dan akhirnya membawa kepada serangan jantung dan lumpuh (strok).
2. Nilai Antibakteria
Manafaat bawang putih keatas badan melalui nilai antibakteria begitu juga dengan antikulat dan antivirus membolehkan mereka menghentikan bakteria, kulat, dan virus itu pada peringkat awal lagi. Kajian menunjukkan bahawa ia menyerupai satu peratus dari keberkesanan penisilin antibakterianya. Penyakitt yang dicetuskan oleh kulat, bakteria, atau virus dengan mudah dapat tewaskan dengan manfaat bawang putih ini.
 3. Hipertensi kaunter (Counters Hypertension )
Tidak diragui bahawa bawang putih mempunyai sebatian yang bertindak sebagai pencair darah. Ejen ini boleh digunakan untuk membantu mengurangkan risiko penyakit jantung serta strok. Walau bagaimanapun, ia nya hanya berguna kepada pesakit atau individu yang mempunyai kecenderungan terjadinya darah pekat atau beku di sepanjang lapisan arteri yang boleh menyebabkan tersumbat dan kemungkinan tersumbat. Jika anda mengalami tekanan darah tinggi, faedah bawang putih dapat membantu menurunkan paras tekanan darah anda. Jika tekanan darah anda normal faedah bawang putih masih boleh menurunkan tekanan darah. Bawang putih mendatangkan faedah kepada arteri dengan menjadikan ia tenang dan berehat, dengan itu ia mencegah kekejangan dan pengerasan yang merupakan salah satu faktor hipertensi. Mereka yang mengambil pemakanan tambahan bawang putih atau mengambil sukatan tinggi hasil bawang putih untuk faedah perubatan, adalah elok untuk mendapatkan nasihat daripada pakar perubatan.
4. Pejuang kanser
Bawang putih juga menyumbang kemanafaatan kepada tubuh badan melalui ciri-ciri kuasa mencegah kanser. Kebanyakan orang hanya risau tentang bagaimana untuk mencegah penyakit kanser maut, sedangkan kemanafaatan bawang putih mampu melindungi tubuh dengan melawan beberapa jenis kanser tertentu seperti kanser perut, kanser kolon, kanser tekak dan kanser prostat. Walaupun tidak terdapat lagi sebarang kepastian tahap berapa banyak risiko yang mampu dikurangi, kajian-kajian mengenai manafaat bawang putih masih cerah. Contohnya: semasa memasak daging, menambah seulas bawang putih dapat mengurangkan karsinogen yang dijumpai di dalamnya.
5. Selsema (Colds and Flu)
Kemanafaatan bawang putih didapati ada bersangkutpaut dengan memerangi dan mencegah selesema biasa.  Ciri ciri antivirus dan antibakteria memungkinkan ia menjadi sebab mengapa bawang putih bermanafaat untuk selsema. Mengambil bawang putih mentah bila selsema, dapat mengurangkan jangkitan dan membantu melawan selsema.
6. Sistem Penggalak Ketahanan (Immune System Boost )  
Satu lagi faedah bawang putih untuk diambil kira kesan kepada sistem ketahanan. Menurut kajian, bawang putih dapat meningkatkan fungsi imun dengan merangsang sel-sel darah putih. Ini kemudian meningkatkan fungsi antibodi. Sekali lagi, Allicin merupakan komponen penting kepada ciri ini. Sebagai antioksida, bawang putih telah dikatakan dapat mengurangkan radikal bebas dalam darah.  Adalah amat baik untuk meningkatkan sistem ketahanan bagi membantu mengawal badan untuk melawan penyakit. Dalam usaha menjadikan ia lebih berkesan, adalah disyorkan pengambilan bawang putih mentah dalam diet.
7. Menggalakkan Kulit Sihat (Aesthetic)
Bila bersangkutan dengan kulit, faedah bawang putih berkesan dalam bentuk sapuan dan bukan dalam pemakanan. Memandangkan bawang putih mempunyai ciri-ciri antioksida, ia membantu membersihkan kulit dan menjadikan kulit berwajah cerah (bercahaya). Kulit mampu mendapat manfaat dari antioksida. Bagi mereka yang mempunyai jerawat, krim sapuan semulajadi menggunakan bawang putih dapat membantu dengan baik bagi orang peseorangan dalam meminimumkan risiko jerawat atau menghapuskan yang sedia ada.
Kedua-duanya secara semulajadi, konvensional atau tradisi lain, seperti dalam perubatan Tradisi Cina dan Ayurveda, bawang putih digunakan dalam bentuk sapuan, sebagai krim untuk menghilangkan jerawat, dan sebagai produk anti-penuaan. Sekali lagi, seseorang itu harus melihat komponen bawang putih dan bagaimana ia berfungsi. Ia boleh melawan radikal bebas dengan bantuan allicin berasaskan sulfur. Komponen yang sama ini, apabila digunakan dalam jerawat, ia boleh bertindak sebagai antibiotik sapuan kulit untuk menghapuskan ketumbuhan bakteria dan mengurangkan keradangan, mempercepatkan proses penyembuhan jerawat.
Berdasarkan tradisi rawatan dalam Ayurveda bawang putih disapu pada kulit dengan air suam setiap pagi, ini akan berfungsi sebagai pertahanan semulajadi kulit dan ia juga membantu dalam meningkatkan sinaran kulit secara semulajadi. Semasa menjalani rawatan ini, si pengamal tidak boleh memakan sebarang makanan yang pedas dan masa sepanjang harinya adalah amat penting digunakan untuk membersihkan muka dengan air sejuk sebanyak 5 kaliDalam perubatan Cina, bawang putih dianggap sebagai makanan pemanas kerana ia menghasilkan haba dalam badan. Maka mana-mana makanan yang memanaskan badan sehingga boleh menyebabkan penghasilan haba ia dikira memiliki sifat pemanas dan tujuannya adalah untuk mengawal tahap suhu dalaman. Pujian kepada prinsip Ayurveda, proses yang dikatakan ini membantu dalam menangani kesan-kesan sampingan negatif makanan panas keatas kulit. Untuk mendapat  kulit yang sihat, bawang putih mampu memberi kelebihan besar kepada sistem kulit (integumentary system)
Ini hanya segelintir manafaat yang diketahui dari bawang putih. Siapa tahu diluar sana terdapat banyak lagi keistimewaan bawang putih yang belum terbukti lagi tetapi berguna untuk tubuh manusia.




Allicin ialah fitokimia yang dijumpai didalam bawang putih. Apabila bawang putih dihancurkan atau dicincang, asas kompaun alliin sulfur bercampur dengan enzim membentuk allicin. Allicin berwarna kekuningan dan berminyak, dan ia menyebabkan bawang putih memiliki sifat bauan yang kuat dan pedas. Sifat Allicin yang berbeza menawarkan banyak faedah kepada kesihatan, ini termasuk: antikulat, antimikrob, antioksidan dan fungsi anti-radang.
Nilai Antikulat
Allicin menghalang kedua-duanya proses percambahan spora kulat (
germination of fungus spores) dan ketumbuhan hifa (hyphae), menurut hasil kajian dari Universiti Fujita-Gakuen Sekolah Teknologi Perubatan yang disiarkan dalam artikal "Penilaian Dalam aktiviti In-Vitro antikulat bagi AllicinHifa adalah sebahagian daripada kulat yang akhirnya menghasilkan struktur pembiakan.
Nilai Antimikrobial
Menurut "sifat antimikrob allicin bawang putih", dari Jabatan Kimia Biologi di Institut Weizmann Sains di Israel, sifat antimikrobial allicin terhasil daripada tindak balas kimia dengan kumpulan thiol dari pelbagai enzim. Tindak balas kimia allicin mengganggu proses metabolisma penting dalam beberapa bakteria berbeza.
Sifat Antioksidan
Dilaporkan, "sifat antioksidan dari sebatian bawang putih: allyl cysteine, alliin, allicin, dan allyl disulfide", oleh  Jabatan Farmasi, Fakulti Perubatan, Universiti  Malaya Kuala Lumpur, menyatakan bahawa allicin menyekat pembentukan superoksida (SOD), radikal bebas.
"Antioksidan, anti-radang, dan bahan antimikrob adalah sifat bawang putih dan bawang", satu artikel  dalam Pemakanan dan Sains pemakanan, melaporkan bahawa allicin menyerang agen pengoksidaan yang lain, sekali gus mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh oksida.
Sifat Anti-Radang
Menurut artikel Sains Makanan dan Pemakanan melaporkan bahawa allicin menghalang penghasilan utusan cytokine pro-radang bersangkutan dengan penyakit radang usus. Sifat anti-radang allicin terikat kepada sifat antioksidan, sebagai radikal bebas  penyebab keradangan. Dengan mengurangkan kerosakan oksida yang disebabkan kerana  fungsi antioksidan, allicin mengurangkan jumlah keradangan di dalam badan di samping menindas utusan cytokine.
Khasiat Bawang Putih
Memakan bawang putih mentah mungkin bukanlah perkara yang paling sedap yang pernah dirasai, tetapi ia membawa begitu banyak kelebihan kesihatan. Bawang  putih dikenali di seluruh dunia kerana bau pedas dan peranan penting dalam banyak hidangan. Walau bagaimanapun, ia bukan sahaja tambahan utama  untuk hidangan kegemaran, ia juga didapati mempunyai khasiat kesihatan yang terbaik yang diketahui oleh manusia. Terokailah beberapa khasiat bawang putih yang paling penting sesiapa sahaja boleh mendapatkan.

Ø  Bagi mereka tanpa penyakit, sukatan maksimum 2-4 ulas bawang putih sehari. Ini boleh diambil sebelum waktu tidur dan boleh diambil bersama susu atau air selepas itu.
Ø  Seperti dikatakan sebelum ini, bawang putih adalah agen penipisan dan terlalu banyak boleh membawa kepada risiko kesihatan yang serius. Tambahan sukatan (dos) bawang putih perlu diambil di bawah pengawasan pegawai perubatan. Hal ini khas kepada pesakit  yang mempunyai masalah jantung.
Ø  Disebabkan nilai anti-kepekatan (antikoagulan) Allicin, bawang  putih tidak harus diambil sebelum sebarang prosedur pembedahan kecil atau besar dilakukan.
Ø  Adalah tidak digalakkan bagi mereka yang ingin mengambil pemakanan tambahan bawang putih bersama ubatan lain.
Ø  Pesakit Asma tidak digalakkan mengambil bawang putih kerana ia boleh memburukkan lagi keadaan.
Ø  Mereka yang mempunyai kulit sensitif  tidak boleh mengguna pakai bawang putih secara terus ke permukaan kulit, kerana bawang putih mempunyai sebatian sulfur
Ø  Adalah dinasihatkan kepada mana-mana orang yang ingin memakan atau mengambil bawang putih untuk makan, dinasihatkan mengambil dalam jumlah yang kecil terlebih dahulu, sekalipun ia amat jarang mengalami hipersensitif  terhadap tumbuhan ini. Adalah lebih baik berjaga jaga kerana sesal kemudian tiada gunanya.
Ø  Pengambilan bawang putih mentah adalah lebih baik daripada yang telah dimasak jika seseorang itu ingin mengambil kesempatan sepenuh daripada potensi ubat allicin. Sebabnya ialah molekul allicin amat tidak stabil dan mudah musnah pada peningkatan suhu.
Ø  Bila memasak bawang putih, anda hanya mendapat manfaat bawang putih sahaja, bukan nilai aspek perubatan.


KESAN SAMPINGAN PENGAMBILAN BAWANG PUTIH;
1)      Akibat pengambilan bawang putih terlalu banyak membuat nafas kita berbau,
2)      Dalam pengambilan bawang putih sebaiknya tidak dimakan mentah, kera0na dapat mengganggu lambung.
3)      Tetapi bawang putih tidak boleh digunakan dalam bentuk apapun sewaktu terdapat serangan penyakit di bagian perut dan usus besar:
a)      Disarankan agar bawang putih terlebih dahulu direbus, digoreng, atau dipanggang  sebelum dimakan.
b)      Untuk menghilangkan bau mulut dari memakan bawang putih terlalu banyak, di cadangkan melakukan Cara –Cara berikut ini:
1. Meminum air teh pekat atau kopi setelah memakan bawang putih
2. Mengunyah kulit limau
3. Mengimbangi dengan makanan dari protein, hati, dan telor
4. Menggunakan bawang putih dengan cara direbus terlebih dahulu atau dijadikan acar
Farmakologi:

JUZUK: Analisis kimia dalam tahun 1800-an menyandarkan aktiviti bawang putih bernisbahkan kepada kandungan Sulfur yang terdapat dalam minyak bawang putih. Pada pertengahan tahun 1900 seorang ahli kimia Amerika menamakan cecair yang kuat berbau kuat dari bawang putih sebagai "allicin". Sebatian sulfur alliin (S-allyl-l-sisteina sulfoxide) menghasilkan allicin (diallyl thiosulfinate) melalui enzim allinase apabila ketulan ulas dihancurkan. Sebatian sulfur yang lain, peptida, steroid, terpenoid, flavonoid, dan fenol semakin dikenal pasti sebagai bahan aktif  allicin apabila berlaku proses metabolisma. Mekanisme yang tepat dari kesan tindak balas bawang putih masih tidak diketahui dan mungkin berbeza-beza mengikut cara penyediaan dan kesan terapeutik.
• Bawang putih mendatangkan pelbagai kesan pada sistem kardiovaskular, dan Aterosklerosis khususnya, melebihi dari pengurangkan serum lipid. Terdapat pelbagai kesan perlindungan dari bawang putih, termasuk perencatan pengumpulan platelet dan peningkatan fibrinolysis. Bawang putih liar (Allium ursinum) dilaporkan mengandungi sejumlah sebatian sulfur (thiosulfinates dan ajoenes) dan sebagai bawang putih (Allium sativum), ia memiliki kesan yang sama keatas cyclooxygenase, 5-lipoxygenase, angiotensin pengubah enzim, dan pengumpulan platelet.
LIPID-MENURUNKAN KESAN: kesan merendahkan lipid Bawang putih mungkin berlaku melalui perencatan enzim hati yang bertanggungjawab menghasilkan kolestrol (HMG-CoA reductase) atau enzim lain, mungkin oleh diallyl di-dan trisulphide sebatian bawang putih. Ada mencadangkan mekanisma termasuk penurunan berterusan garam hempedu dalam najis dan mobilisasi lipid tisu ke dalam edaran, sebagaimana bawang putih mempunyai kesan mendalam terhadap pos-prandial hiperlipidemia. Bawang putih liar (Allium ursinum) menunjukkan keberkesanan yang serupa dengan bawang putih (Allium sativum) dalam mengurangkan sintesis hepatocyte kolesterol In-vitro. Ekstrak bawang putih tua dan juzuknya telah menunjuk kemampuan menghalang punca  Cu2+- pengubahsuaian oksidatif lipoprotein berkepadatan rendah. Ekstrak bawang putih tua dan juzuk-juzuk S-allylcysteine ​​didapati melindungi sel endotelium vaskular daripada kecederaan disebabkan oleh LDL teroksida.
• Barisan sel Haiwan dan Manusia menunjukkan penurunan lipid tisu vaskular, deretan pembentukan lemak dan saiz plak ateroskerosis. Mekanisma tindakan termasuk pengurangan pengoksidaan lipoprotein, seperti yang ditunjukkan dalam In-vitro dan In-vivo, kemungkinan disebabkan dari sebatian organosulfur di dalam bawang putih. Walau bagaimanapun, hipotesis ini telah dipertikaikan, berdasar percubaan selama enam bulan keatas sukarelawan yang megalami hypercholesterolemic sederhana yang gagal  menunjukkan sebarang  kesan daripada suplemen bawang putih ke atas pengoksidaan lipoprotein.
KESAN PLATELET: Bawang putih dan terbitan sebatian ajoene nya telah menunjuk perencatan pengempulan platelet In-vitro dan pada haiwan, dan pengurangan pengantungan-platelet pembentukan pembekuan darah (thrombus). Kajian telah menunjukkan perencatan pengumpulan platelet dalam lelaki hypercholesterolemic, kepada mereka yang sihat, pesakit yang mempunyai penyakit arteri koronari, dan pada gulungan yang mempunyai faktor risiko otak dan pembuluh darahnya (cerebrovascular risk factors). Bagaimanapun, satu kajian yang menggunakan sukatan (dos) pemakanan yang rendah mendapati tiada apa-apa kesan. Bawang putih mentah telah menunjuk kemampuan menyekat cyclooxygenase In-vitro pergantungan-dos perencatan cyclooxygenase pada plasenta manusia villi telah diberi perhatian bersama bawang putih dan dengan allicin-negatif bawang putih (asid yang sudah dibasuh). Aktiviti anti-platelet boleh dikaitkan kepada juzuk bawang putih (garlic constituents) termasuk trifosfat (adenosine), allicin dan parafmik polysulfides (paraffinic polysulfides) . Berbanding dengan bawang putih mentah, ekstrak cecair bawang putih rebus menunjukkan penurunan kira-kira 50%  dalam pengumpulan platelet pada kepekatan sama, ini menunjukkan bahawa bawang putih masak boleh mengurangkan kesan anti-platelet. Bawang putih mentah terbukti dapat mengurangkan serum thromboxane B2 dalam penyelidikan keatas haiwan dan manusia, pada sukatan (dos) seruas bawang sehari. Walau bagaimanapun, bawang putih yang di masak/didih mengurangkan atau menghapuskan kesan ini, sekali lagi ini mencadangkan kesan negatif dari memasak bawang putih keatas aktiviti anti-platelet.
Kesan Fibrinolytic: Peningkatan aktiviti berterusan penyinkiran fibrin dan hasil pembuangan darah beku (fibrinolytic) boleh disabitkan dengan peranan kesan bawang putih sebagai anti-pembekuan, melibatkan fibrinogen dan plasminogen. Kedua-dua bawang putih mentah dan bawang putih goreng menunjukkan peningkatan ketara aktiviti fibrinolytic keatas manusia, begitu juga dengan minyak pati bawang putih mentah. Peningkatan aktiviti fibrinolytic pada pesakit penyakit jantung iskemik (ischemic heart disease) didapati berkekalan selepas 7-8 minggu terapi berterusan. Walau bagaimanapun, dalam satu kajian melaporkan bahawa aktiviti fibrinolytic kembali ke peringkat pra-rawatan selepas 12 minggu terapi bawang putih berterusan.
Kesan Vaskular: sifat Vasorelaxant bawang putih telah dicatatkan dalam pelbagai kajian pra-klinikal. Microperfusion kulit  (Cutaneous microperfusion) meningkat dalam manusia berikutan pengambilan 600mg bawang putih, dan vasodilatasi konjunktiva arteriol dan vénules berlaku pada 900mg. Bawang putih boleh bertindak ke atas sistem oksida nitrik dan memberi kesan ke atas sifat kenyal vasculature, menghasilkan perubahan pada sistemik.tekanan darah. Dikatakan bahawa allicin adalah komponen bawang putih yang bertanggungjawab pada kesan-pengantara oksida nitrik. Prostaglandin telah dikenal pasti dalam ekstrak bawang putih yang boleh memberi kesan pharmakologik, walaupun ini tidak ditunjukkan dalam In-vivo.
Kesan Chemoprotective / Anti-tumor: kajian keatas Haiwan, melaporkan terdapat kesan perlindungan bawang putih terhadap hepatotoxins, cyclophosphamide, adriamycin methylcholanthrene, gentamicin, 4-nitroquinoline 1-oksida, dan bromobenzene. Bawang putih telah menunjukkan perencatan pembentukkan kanser yang kuat di hadapan pengalak tumor termasuk 12-O-tetradecanoylpharbol-13 asetat-dan 7,12-dimethylbenzanthracene, dan  phorbol -myristate –acetate, serta suatu agen yang mampu menghadkan pegerakan gene yang khusus. Begitu juga sebagai agen pengaktifan tumor seperti 7,12 - dimethylbenzanthracene dan 1,2-dimethylhydrazine. Terdapat beberapa bukti bahawa bahan kimia yang mengandungi kumpulan allyl bertanggungjawab kepada nilai chemoprotective. Penyelidikan telah menyediakan bukti kesan anti proliferatif bawang putih pada garisan kanser sel manusia, termasuk induksi apoptosis, peraturan perkembangan kitaran sel, dan isyarat transduksi pengubahsuaian. Kedua-dua proliferasi sel dan fungsi imun jelas terjejas.
Kesan Immunologic: Aktiviti immunologic bawang putih mungkin termasuk meningkatkan phagocytosis, proliferasi limfosit, meningkatkan aktiviti sel pembunuh dan pengeluaran cytokine, dan pencegahan penindasan imun. Terdapat pendapat bahawa pemanasan boleh menjejaskan manfaat ini, berkaitan dengan kehilangan aktiviti alliinase, dan persediaan yang berbeza menghasilkan berlainan aktiviti pharmakologik.
Kesan antimikrob (Bakteria, Kulat, Ragi): Bawang Putih dalam In-vitro menunjukkan ia telah digunakan dalam aktiviti terhadap patogen berganda, termasuk bakteria dan ketahanan tekanan nya, mycobacteria, Helicobacter pylori, dan kulat. Ekstrak bawang putih didapati sebagai penghalang jangkitan dan ketumbuhan bakteria Histoplasma capsulatum. Ajoene sahaja memiliki aktiviti antibakteria terhadap kedua-dua spesies bakteria gram positif dan negatif dan menghalang pertumbuhan yis dalam In-vitro, dan pecantuman disulfida dalam ajoene boleh dikaitkan keatas kesan ini. Bahan (substrat) Alliin dan enzim nya ditemui pada petak berasingan tetapi bersebelahan dalam seruas bawang putih, dan akan menguna-pakai aktiviti antimikrobial apabila mereka bersama. Allicin boleh bertindak melalui perencatan sistem enzim thiol- mengandungi dan sistem enzim lain, DNA, RNA dan protein sintesis. Telah disarankan bahawa aktiviti antimikrobial minyak bawang putih lebih kuat daripada serbuk bawang putih  atas dasar  berat unit.
• Dalam satu kajian didapati nilai kepekatan perencatan minimum (minimum inhibitory concentration (MIC)) dari ekstrak cecair bawang putih (aqueous garlic extract (AGE)) terhadap enam yis asingan klinikal ialah diantara 0.8-1.6mg/mL. Bawang putih muncul sebagai  pengubah struktur dan integriti permukaan luar sel yis serta mengurangkan jumlah kandungan lipid. Bawang putih juga meningkat phosphatidylserines sambil mengurangkan phosphatidylcholines. Bawang putih juga menurunkan penggunaan oksigen pada sel-sel yis. Aktiviti anti-candidal AGE telah bertindak oleh thiols termasuk L-sisteina(L-cysteine), glutathione dan 2-mercaptoethanol. Kesan AGE pada sintesis macromolecular dari Candida albicans mendedahkan protein dan sintesis asid nukleik untuk dihalang, dan sintesis lipid untuk ditangkap. Percanggahan sintesis lipid boleh menjadi satu komponen dari aktiviti bawang putih dalam anti-candidal.
Kesan Anti-virus: Kajian In-vitro menunjukkan kesan terhadap beberapa virus termasuk virus B influenza, virus herpes simplex jenis 1, virus herpes simplex jenis 2, virus parainfluenza jenis 3, virus vaccinia, virus Vesicular Stomatitis, jenis rhinovirus manusia 2, dan cytomegalovirus. Weber melaporkan bahawa sebatian ajoene, yang ditemui dalam minyak-macerates bawang putih, memiliki tahap aktiviti antivirus yang tinggi yang diikuti oleh allicin, allyl methyl thiosulfinate dan metil allyl thiosulfinate.
Kesan Glycemic: SACS (S-allyl sisteina sulfoxide), sejenis antioksida yang diasingkan daripada bawang putih, telah didapati dengan ketaranya merangsang pengeluaran insulin dari sel-sel beta asingkan daripada tikus biasa. Walau bagaimanapun, beberapa kajian keatas manusia gagal menunjukkan kesan glisemik bawang putih.
Kesan Genitourinary: pengambilan bawang putih kronik selama 70 hari dikaitkan dengan penindasan keatas spermatogenesis pada tikus.
Farmakodinamik / Kinetik (Pharmacodynamics/Kinetics):
sebatian Bawang putih cepat meyerap melalui selaput lendir dan kulit. Mengeluarkannya adalah terutamanya melalui hati, buah pinggang dan usus.
Nagae menyifatkan farmakokinetik (
pharmacokinetics) dari S Allylcysteine ​​(SAC) dalam model haiwan. Pengarang menunjukkan kesan laluan pertama diikuti dengan penyerapan gastrousus (gastrointestinal absorption) yang pesat; dengan metabolisma hati dan buah pinggang.
The farmakokinetik daripada vinyldithiins, produk transformasi allicin, telah diterangkan, kepekatan maksimal 15-30 minit selepas penyerapan lisan (
oral absorption).



NOTA KAKI:
Adalah penting untuk menekankan bahawa terlalu banyak perkara yang baik boleh membawa kepada perkara-perkara yang kurang baik. Sama juga dengan bawang putih sebanyak mana faedah Bawang putih kepada orang ramai, seperti herba herba lain, ia boleh memudaratkan, terutama kepada mereka yang tiada berpengetahuan tentang risiko dan kebaikan sesuatu herba.

 

22 KHASIAT BAWANG PUTIH 


1. Menghambat kemerosotan otak dan sistem kekebalan

2. Membantu menghambat proses penuaan. Menghambat pertumbuhan sel kanker.

3. Dengan mengkonsumsi bawang putih, resiko terkena kanker dapat dikurangi.

4. Bawang putih yang dikonsumsi secara rutin dalam jangka waktu tertentu dapat membantu menurunkan kadar kolesterol.

5. Zat anti-kolesterol dalam bawang putih yang bernama ajoene menolong mencegah penggumpalan darah.

6. Bawang putih dapat membantu meredakan stress, kecemasan, dan depresi.

7. Dengan efek yang lebih lembut. Bawang putih mengandung vitamin A.

8. Bawang putih mengandung vitamin B.


9. Bawang putih mengandung vitamin C.

10. Bawang putih mengandung kalsium.

11. Bawang putih mengandung potasium

12. Bawang putih mengandung antioksidan. Bawang putih mengandung karoten dan selenium

13. Mengonsumsi 2-3 siung bawang putih sehari, akan menghindarkan dari kemungkinan berpenyakit jantung.

14. Menyembuhkan tekanan darah tinggi

15. Meringankan tukak lambung

16. Menurunkan kolesterol dalam darah

17. Meningkatkan insulin darah bagi penderita diabetes.

18. Melumpuhkan radikal bebas yang mengganggu sistem kekebalan tubuh

19. Bermanfaat sebagai penawar racun (detoxifier) yang melindungi tubuh dari berbagai macam penyakit.



20. Membantu menambahkan nafsu makan apabila dimakan mentah

21. Menjaga stamina tubuh

22. Mengandung khasiat antimikroba, antitrombotik, hipolipidemik, antiarthritis, hipoglikemik, dan juga memiliki antivitas sebagai antitumor.

Namun seberapapun khasiatnya sebuah obat, jika tidak dimbangi dengan pola hidup sehat semua itu sia-sia.

SUMBER

 http://chillinaris.wordpress.com/2009/08/28/khasiat-bawang-putih/

http://herbadantumbuhan.blogspot.com/2012/03/manafaat-dan-khasiat-bawang-putih-pada.html

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...