RSS

Ninik Kristiyani M A N G G A
Klasifikasi
Kingdom: Plantae (Tumbuhan)
Subkingdom: Tracheobionta (Tumbuhan berpembuluh)
Super Divisi: Spermatophyta (Menghasilkan biji)
 Divisi: Magnoliophyta (Tumbuhan berbunga)
Kelas: Magnoliopsida (berkeping dua / dikotil)
Sub Kelas: Rosidae
Ordo: Sapindales
Famili: Anacardiaceae
Genus: Mangifera
Spesies: Mangifera indica L
MANGGA ADALAH BUAH BANYAK PENGGEMAR DAN TIDAK ASING BAGI KITA .
ADAPUN MANFAAT BUAH MANGGA :
1. Kandungan zat besinya yang tinggi baik bagi ibu hamil dan penderita
anemia. Tapi, jangan sampai berlebih, berkonsultasilah dahulu dengan
dokter untukmendapatkan takaran yang sesuai dengan kondisi Anda.
2.
Anda dipusingkan dengan masalah penyumbatan pori-pori wajah?
Tempelkanlah irisan mangga ke wajah Anda kemudian bersihkan setelah
sepuluh menit.
3. Bila Anda memiliki masalah dengan saluran
pencernaan, tak ada buah yang dapat membantu banyak seperti halnya
mangga. Mangga dapat melancarkan pencernaan karena mengandung enzim yang
membentu mencerna protein.
4. Mangga kaya akan kalium sehingga
baik untuk menurunkan tekanan darah. Selain itu, mangga juga mengandung
pektin, bahan serat yang dapat menurunkan tingkat kolesterol dalam
tubuh.
5. Anda tengah berupaya menaikkan berat badan? Masukkanlah
mangga ke menu harian Anda. Mangga kaya akan kalori dan karbohidrat yang
menyehatkan serta menambah daya tahan tubuh.
6. Beberapa penelitian menyatakan memakan mangga dapat memperkecil risiko terkena pembentukan batu ginjal.
7. Sedang belajar untuk ujian? Buah ini juga kaya kan asam glutamin
yakni protein penting untuk konsentrasi dan memori. Daripada mencamil
keripik dan kue kering, lebih baik memakan irisan mangga sembari
belajar.
8. Meski secara tradisional tidak dianggap sebagai
afrodisiak, mangga mengandung vitamin E yang membantung meningkatkan
kehidupan seks seseorang. Vitamin E memang berfungsi mengatur hormon
seks seseorang.



1. BUAH ACAI BERRY

-Membantu dan merangsang Sistem Imun dan Metabolisma
-Membantu menghalang pembekuan darah
-Menjaga kolestrol yang baik dan mencegah penyakit jantung
-Membantu mengurangkan berat badan/melawan Obesitis
-Membaiki sistem penghadaman
-Mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan
-Memperbaiki penglihatan
-Menggalakkan tidur yang lena dan sihat
-Meningkatkan tenaga dan stamina
-Membina otot
-Mencegah dan merawat Alzheimer
-Mengandungi anti alergi
-Menurunkan tekanan darah
-Menggalakkan kitaran yang lebih baik
-Anti-penuaan dan radang
-Membaiki fungsi seks
-Membaiki penumpuan minda
-Amino acid/protein & menyerupai profil telur
-Anti oksidan yang tinggi dan berkesan
-Melawan radikal bebas
-Kaya dengan vitamin, mineral,fitonutrient dan lain

2. BUAH ANGGUR PUTIH
Buah anggur yang beraneka jenis warna memberi spektrum perlindungan anti- Pengoksidaan
Komponnen jus buah anggur dilaporkan boleh mengurangkan risiko terhadap
kanser, strok, sakit jantung dan kehilangan daya ingatan.

3. BUAH ANGGUR UNGU
Buah anggur ungu mengandungi Resveratrol, sejenis agen
Anti-Pemgoksidaan yang menentang kanser dengan berkesan. Jus buah
Anggur memberi kebaikan seperti berikut:
-Anti Penuaan
-Anti-inflamasi
-Kelenturan Arteri
-Kesehatan sistem Jantung
-Pencegahan kanser Prostat
-Anti Bakteria/Virus
-Anti Pengoksidaan
-Kesihatan otak, kulit & Mata
-Kesihatan gastrik

4. BUAH PRUN
Buah Prun merupakan buah plum yang dikeringkan, ia kaya dengan minerals
dan polyphenol, mempunyai nilai ORAC yang amat tinggi.
Proses pengeringan sebenarnya meningkatkan daya Anti-Pengoksidaan lebih
 aripada 6 kali ganda. Buah Prun mempunyai daya pemulihan seperti:
-Menentang jangkitan
-Penyakit sistem Jantung
-Pengurangan kolestrol
-Kencing Manis
-Pencegahan kehilangan daya ingatan dan penyakit Alzheimer
-Penyakit Diverticular
-Pengurangan risiko tanggungan estrogen kanser
-Merangsang kepadatan tulang
-Kesehatan hati
-Pembersihan usus perut

5. CAMU CAMU BERRY
Buah Camu Camu Berry merupakan sumber Vitamin C semulajadi yang paling
kaya di dunia ini. Kandungannya dinilai sebanyak 30-60 kali lebih
tinggi untuk memperkuat sistem daya tahanan dan memperbaiki tisu
penghubung.
Ia didokumenkan mempunyai daya keupayaan sebagai Astringent, Anti-Pengoksidaan dan Emollient terhadap:
-Jangkitan virus
-Selsema
-Kemunduran Macular
-Masalah Gusi

6. BUAH KIWI
Buah kiwi kaya dengan phytonutrients serta pelbagai Vitamin dan
mineral. Ia terkenal sebagai alternatif kepada aspirin untuk mencairkan
darah demi perlindungan kesihatan sistem jantung.
Kanak-kanak yang mengambil buah Kiwi didapati kurang dipengaruhi oleh
masalah kesihatan berkaitan dengan sistem pernafasan termasuk berdehit,
pernafasan pendek dan batuk malam. Buah kiwi biasa digunakan untuk:
-Melindungi DNA daripada radikal bebas
-Pengawalan tahap gula dalam darah
-Mengurangkan triclycerides dalam darah
-Pencegah kanser kolon/kanser kulit/prostate
-Pengawalan kolestrol
-Menyingkirkan toksin kolon

7. BUAH GOJI BERRY/WOLFBERRY
Selama beribu-ribu tahun di negeri China, ia dikenali senagai "Herba Panjang Umur".
Ia membekalkan Anti-Pengoksidaan dan polysacharides, serta menunjukkan
peningkatan aktiviti sistem daya tahanan. Sejarah Sains telah
membuktikan GojiBerry/ Wolfberry boleh mencegah:
-Keletihan kronik
-Penyakit kulit
-Sakit kepala
-Sakit sendi-sendi/sengal-sengal tulang
-Kencing Manis
-Kerosakan DNA
-Kanser
-Masalah Fungsi Seksual
-Masalah Pengaliran saluran darah
-Insomnia (sukar tidur)

8. BUAH BLUEBERRY
Buah Blueberry merupakan penjana Anti Pengoksidaan yang berkesan.
Perubatan tradisional memberitahu kita bahawa Bluberry mempunyai
sejarah yang lama dalam penggunaan untuk:
-Anti Penuaan
-Kencing Manis
-Keletihan Mata
-Menentang kanser serviks/payudara
-Perlindungan sistem Jantung
-Peningkatan Selera makan
-Peningkatan daya ingatan
-Menyokong saluran darah
-Jangkitan saluran air kencing
-Pengurangan kolestrol

9. BUAH DELIMA
Jus buah delima mengandungi Anti-Pengoksidaan yang lebih daripada teh
hijau,jus blueberry, jus cranberry atau jus oren.
Ia amat berkesan untuk membersihkan plak dari dinding dalaman arteri.
Ia telah digunakan dalam bidang perubatan selama beribu-ribu tahun
untuk:
-Strok
-kencing manis
-menentang bakteria & jangkitan kulat
-gangguan tekanan Darah
-Pelbagai Jenis Masalah Usus
-Pencegahan pembekuan darah
-Pencegahan serangan sakit jantung

10. BUAH BILBERRY
Buah Bilberry mempunyai hubungan rapat dengan Blueberry dan ia terkenal
dengan daya memperkuatkan kapilari-kapilari mata.
Buah Bilberry melambatkan proses kemunduran macular berkaitan dengan
usia, rabun malam dan gangguan mata yang berkaitan dengan diabetes.
Buah bilberry mempunyai daya penyembuhan dan kesan pemulihan untuk:
-Batu Pundi
-Menentang inflamasi
-Glaukoma (penyakit mata dan beransur-ansur buta)
-Memperkuatkan kapilari
-Tekanan darah tinggi
-Pembentukan kolagen
-Sendi Menjadi Bengkak
-Ketiadaan haid secara abnormal
-Pencegahan/rawatan artritis reumatik

11. BUAH LAICI
Buah laici berasal dari hutan cuaca panas di China Selatan dan juga di
Vietnam. Ia telah dipelihara lebih dpd seribu tahun. Ia merupakan buah
hutan yang digemari oleh orang ramai di negara-negara asia.
Dengan 100gm isinya, terdapat 72mg Vitamin C. Oleh itu, ia merupakan
sumber vitamin C utama, termasuklah potassium dan pelbagai nutrient
lain. Mengambil laici setiap hari kemungkinan dapat membantu
meburangkan risiko kanser dan pelbagai penyakit lain.

12. BUAH PEAR NASHI
Pada zaman silam, Buah Pear Nashi hanya disajikan kepada golongan kaya
dan bangsawan Cina. Buah Pear Nashi ditanam dan dimakan dari abad ke
abad.
Asal-usulnya tidak dapat dikaji lagi. Ia dianggarkan telah muncul
sekurang-kurangnya 3,000 tahun lalu di negeri China. Buah Pear Nashi
merupakan sumber diet fiber yang utama, ia juga mempunyai kandungan
potassium dan pelbagai mineral utama.
Ia mengandungi kira-kira 10% USRDA untuk Vitamin C, dan sari folate
yang menjadikan kumpulan Vitamin B kompleks. Vitamin-vitamin tersebut
adalh penting untuk aktiviti metabolisme dan penghasilan sel-sel darah
merah.

13. BUAH CRANBERRY
Buah Cranberry kaya dengan phytonutrients & pranthocyanidis
(PAC's). Berdasarkan sejarah, CRANBERRY telah digunakan untuk:
-menyokong kesihatan gusi
-Gangguan pundi hempedu dan hati
-Prostatis (radang pada prostate)
-Antibiotik (E.Coli, H Pylori)
-Anoreksia (wanita hilang nafsu makan kerana takut gemuk)
-Kesihatan saluran Air kencing
-Masalah penghadaman makanan
-Masalah penyakit darah
-pencegahan kanser prostate

14. BUAH ACEROLA CHERRY
Buah Acerola Cherry tumbuh dengan suburnya pada tanah berpasir di
kawasan tropika. Ia merupakan Anti-Pengoksidaan kuat, kaya dengan
Vitamin dan Mineral.
Terdapat lebih daripada 150 unsur-unsur nutrient telah dikenalpasti
dalam buah Acerola Cherry. Ia dilaporkan mempunyai daya anti-fungus
yang kuatdan keupayaan untuk merendahkan tahap kolestrol.
Ia telah dibuktikan boleh menentang proses penuaan sel-sel membantu
menghidratkan kulit dan mempergiat fungsi kapilari. Penduduk Asli telah
lama menggunakan Acerola untuk:
-Merawat demam
-Astringent
-Turbecolosis
-Hati, Perangsang sistem buah pinggang
-Kencing Manis
-Memulihkan luka
-Radang (inflammation)
-Fungsi Jantung yang sihat
-Penyakit Reumatik (Rheumatisme)
-Bantuan berkhasiat untuk Anemia

15. BUAH PEAR
Penanaman Buah Pear telah dikesan sejak 3,000 tahun di Asia Barat. Ia
merupakan pemakanan luar Biasa di Istana Perancis,Louis XIV dan pernah
dikenali sebagai "hadiah dari Alam" oleh Homer di epik beliau, Odyssey.
Buah Pear kaya dengan perisa, fiber potassium, polyhenols, Vitamin C
& copper. Levulose yang merupakan gula semulajadi paling manis
terdapat di buah PEAR jika dibandinkan dengan buah-buahan lain. Buah
Pear dikaitkan dengan:
-Anti infeksi/jangkitan
-Pembersihan kolon
-Mengawal tahap gula dalam darah
-Anti Radang
-Meningkatkan metabolisme
-Memperbaiki tisu-tisu badan
-Merendahkan tahap kolestrol
-mengekalkan kesihatan Jantung

16. BUAH ARONIA
Jus Aronia mengandungi tahap anthocyanins & Flavonoids yang tinggi,
lima hingga sepuluh kali ganda daripada jus Cranberry. Nutrient
mengandungi manfaat seperti Anti Pengoksidaan, polyphenols, mineral dan
mengandungi mineral trace yang penting.
Ia telah digunakan sebagai pemakanan antibiotik. Ia juga dilaporkan
baik untuk menentang inflamasi/radang, diabetes dan masalah pengaliran
darah.
Ia mengandungi 10 kali ganda kandungan asid quinic buah Cranberry, yang
menjadikannya buah yang sesuai untuk menentang infeksi/jangkitan
saluran air kencing.

17. BUAH PASSION
Buah Passion kaya dengan pelbagai vitamin, mineral dan fiber, termasuk
kalsium, magnesium, fosforus, kalium, sodium dand sulfur dan juga
Vitamin B.
Legenda Buah Passion bermula semenjak 2,000 tahun yang lepas. Pada masa
kini, kajian perubatan moden telah menggunanya untuk menggalakkan tidur
yang sihat, menyenangkan kegelisahan dan berkesan terhadap budak yang
keterlaluan aktif. Kebaikan lain termasuk:
-Asma
-Diuretik ringan
-Infeksi saluran air kencing
-Mempergiatkan kesihatan jantung

18. BUAH PISANG
Pisang merupakan satu-satunya buah yang bukan dari jenis pokok atau
belukar tetapi dari jenis tanaman besar yang merupakan jenis herba
besar dan berkaitan dengan jenis tumbuhan lily & keluarga orkid.
Pisang dengan fiber, magnesium, Vitamin B6, juga terkenal dengan
kandungan potassium dan essential serotonin dan norepinephrine dalam
pisang membantu mereka yang menghidapi tekanan psikologi.
Buah Pisang dikaitkan baik untuk :
-Tidak tidur lena
-Penghasilan Kolagen
-mengelakkan penyakit jantung dan kanser
-mengawal tekanan darah
-mempertingkatkan tenaga
-melegakan cirit-birit dan sembelit

19. BUAH APRIKOT
Buah Aprikot kaya dengan pelbagai agen-agen Anti-Pengoksidaan, fiber
boleh larut, beta-carotene, magnesium, zat besi, fosforus, kalium dan
Vitamin C.
Ia termasuk salicylate semulajadi, ramuan utama dan aspirin. Nutrien
yang terkandung dalam buah Aprikot adalah terkenal untuk mengelakkan:
-Strok
-kanser
-ketidakseimbangan tekanan darah
-kemunduran Macular
-Katarak
-Penyakit Prostate
-penyakit Jantung



MANFAAT MAHKOTA DEWA SEBAGAI OBAT 
Ninik Kristiyani 

Tanaman Obat Mahkota dewa memang tanaman yang memilik banyak manfaat
untuk mengatasi berbagai penyakit kanker, diabetes, hepatitis, rematik
dan asam urat. Berikut ada beberapa cara membuat ramuan dari tanaman
mahkota dewa:
1.Obat Kanker dan Tumor
... Bahan:
- 5 gram daging buah mahkota dewa kering
- 10 gr sambiloto kering
- 15 gr temu putih
- 15 gr cakar ayam kering
Cara membuatnya:
Cuci bersih semua bahan, kemudian rebus semuanya dalam 5 gelas air,
hingga tersisa sebanyak 3 gelas air. Setelah itu saring air rebusan,
dan tunggu sampai dingin.
Aturan Minum: 3 X Sehari, masing-masing 1 Gelas dan diminum 1 jam sebelum makan
2. Obat Diabetes Melitus
Bahan:
- 5-6 buah mahkota dewa
Cara membuatnya:
Iris Tipis dan cuci bersih buah mahkota dewa, kemudian rebus semuanya
dalam 5 gelas air hingga tersisa sebanyak 3 gelas air. Setelah itu
saring air rebusan, dan tunggu sampai dingin.
Aturan Minum: 3 X Sehari, masing-masing 1 Gelas dan diminum 1 jam sebelum makan
3. Obat Rematik dan Asam Urat
Bahan:
- 5 gram daging buah mahkota dewa
- 15 gr akar sidaguri
- 10 gr sambiloto kering
Cara membuatnya:
Cuci bersih semua bahan, kemudian rebus semuanya dalam 5 gelas air,
hingga tersisa sebanyak 3 gelas air. Setelah itu saring air rebusan,
dan tunggu sampai dingin.
Aturan Minum: 3 X Sehari, masing-masing 1 Gelas dan diminum 1 jam sebelum makan
4. Obat Hepatitis
Bahan:
- 5 gram daging buah mahkota dewa kering
- 15 gr pegagan
- 10 gr sambiloto kering
- 15 gr daun dewa
Cara membuatnya:
Cuci bersih semua bahan, kemudian rebus semuanya dalam 5 gelas air,
hingga tersisa sebanyak 3 gelas air. Setelah itu saring air rebusan,
dan tunggu sampai dingin.
Aturan Minum: 3 X Sehari, masing-masing 1 Gelas.
SEMOGA BERMANFAAT





MANFAAT MAHKOTA DEWA SEBAGAI OBAT


Ninik Kristiyani

Tanaman Obat Mahkota dewa memang tanaman yang memilik banyak manfaat
untuk mengatasi berbagai penyakit kanker, diabetes, hepatitis, rematik
dan asam urat. Berikut ada beberapa cara membuat ramuan dari tanaman
mahkota dewa:
1.Obat Kanker dan Tumor
... Bahan:
- 5 gram daging buah mahkota dewa kering
- 10 gr sambiloto kering
- 15 gr temu putih
- 15 gr cakar ayam kering
Cara membuatnya:
Cuci bersih semua bahan, kemudian rebus semuanya dalam 5 gelas air,
hingga tersisa sebanyak 3 gelas air. Setelah itu saring air rebusan,
dan tunggu sampai dingin.
Aturan Minum: 3 X Sehari, masing-masing 1 Gelas dan diminum 1 jam sebelum makan
2. Obat Diabetes Melitus
Bahan:
- 5-6 buah mahkota dewa
Cara membuatnya:
Iris Tipis dan cuci bersih buah mahkota dewa, kemudian rebus semuanya
dalam 5 gelas air hingga tersisa sebanyak 3 gelas air. Setelah itu
saring air rebusan, dan tunggu sampai dingin.
Aturan Minum: 3 X Sehari, masing-masing 1 Gelas dan diminum 1 jam sebelum makan
3. Obat Rematik dan Asam Urat
Bahan:
- 5 gram daging buah mahkota dewa
- 15 gr akar sidaguri
- 10 gr sambiloto kering
Cara membuatnya:
Cuci bersih semua bahan, kemudian rebus semuanya dalam 5 gelas air,
hingga tersisa sebanyak 3 gelas air. Setelah itu saring air rebusan,
dan tunggu sampai dingin.
Aturan Minum: 3 X Sehari, masing-masing 1 Gelas dan diminum 1 jam sebelum makan
4. Obat Hepatitis
Bahan:
- 5 gram daging buah mahkota dewa kering
- 15 gr pegagan
- 10 gr sambiloto kering
- 15 gr daun dewa
Cara membuatnya:
Cuci bersih semua bahan, kemudian rebus semuanya dalam 5 gelas air,
hingga tersisa sebanyak 3 gelas air. Setelah itu saring air rebusan,
dan tunggu sampai dingin.
Aturan Minum: 3 X Sehari, masing-masing 1 Gelas.
SEMOGA BERMANFAAT




BUAH MELON, SEGAR, HARUM, MENYEHATKAN
 Sumarsono Sumar

 Dua Ramuan Melon :
1.Mengobati keracunan makanan: Gunakan 2-3 jari batang tanaman melon
tambah 3 gram buncis, cuci bersih, tumbuk sampai halus, beri setengah
air minum aduk sampai rata, langsung diminum sampai habis. pengobatan
dilakukan segera setelah terjadi keracunan.
2.Obat TBC : Seperempat
kg buah melon segar termasuk biji dan buburnya tambah gula secukupnya
dikukus, setelah matang dihaluskan tambah air minum, kemudian diminum
sekaligus, lakukan pengobatan 2 x sehari.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...